Organizacja żywienia w placówkach oświatowych – aspekty higieniczne (GMP,GHP,HACCP) oraz zasady zdrowego żywienia

Data szkolenia

02-04-2019

Godzina

09:00 - 14:00

Miejsce szkolenia

Opolskie Centrum Demokracji Lokalnej FRDL
ul. Krakowska 51,
Opole, 45-018

Cena szkolenia

Cena szkolenia do 26.03. wynosi 314,50 zł

Po 26.03. cena szkolenia wynosi 370,00 zł

Dla drugiej osoby z tej samej Instytucji rabat 10% od ceny netto. W przypadku szkoleń finansowanych ze środków publicznych do ceny szkolenia nie doliczamy VAT. Koszt obejmuje: materiały szkoleniowe, zaświadczenie, przerwy kawowe i lunch. Płatność przelewem, na podstawie faktury wystawionej w dniu szkolenia. Rezygnacja musi nastąpić w formie pisemnej faksem na numer: 77 453 68 25 w. 27 lub e-mailem na biuro@opole.frdl.pl najpóźniej na 2 dni robocze przed terminem szkolenia. Rezygnacja w terminie późniejszym wiąże się z koniecznością pokrycia kosztów organizacyjnych w wysokości 100%. Opolskie Centrum Demokracji Lokalnej FRDL zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn niezależnych od OCDL FRDL.

Formularz

O szkoleniu

Adresaci:
Zapraszamy osoby zainteresowane tematyką żywienia dzieci i młodzieży: dietetyków, doradców żywieniowych, opiekunów dzieci zajmujących się żywieniem dzieci zawodowo, intendentów, szefów/szefowych kuchni, kucharzy/kucharek, pomocy kuchennych, kierowników i dyrektorów placówek zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży.

Cel szkolenia:
Zapoznanie uczestników zajęć z wymogami prawa dotyczącymi higieny i sposobu żywienia dzieci i młodzieży, a także z wynikającymi z niego obowiązkami dla placówek oświatowych.

Program:
1.Przepisy dotyczące higieny żywienia.
2.Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, HACCP – wymogi systemów, niezbędna dokumentacja.
3.Elastyczność wobec systemu HACCP – Rozporządzenie 852/2004 z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych.
4.Żywienie dzieci w placówkach oświatowych – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach:
-Produkty zakazane przez Rozporządzanie z dnia 26 lipca 2016 roku do stosowania w placówkach oświatowych.
-Wymogi dla jadłospisu zgodnie z Rozporządzeniem.
-Normy żywienia.
-Średnia norma ważona.
-Ilości cukru, soli, które zgodnie z normami mogą znaleźć się w całodziennym jadłospisie, szkolnym, przedszkolnym.
5.Rozporządzenie 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności:
-Lista alergenów.
-Wartość kaloryczna potraw – czy trzeba podawać wartość kaloryczną potraw podawanych
w placówkach szkolnych i przedszkolnych – interpretacja Głównego Inspektora Sanitarnego.

Prowadząca:  mgr inż. Technologii żywności i żywienia człowieka, edukator żywieniowy, konsultant ds. HACCP i higieny żywienia.

 

Zgłoszenia można dokonywać poprzez stronę internetową (www.opole.frdl.pl), faksem bądź listownie dostarczając do nas wypełnioną KARTĘ ZGŁOSZENIA najpóźniej do 28 marca 2019 r.

Szkolenia realizujemy również w formie zamkniętej na terenie Instytucji lub we wskazanej lokalizacji.
Zapytania prosimy kierować na adres e-mail: biuro@opole.frdl.pl

« All Szkolenia

Organizacja żywienia w placówkach oświatowych – aspekty higieniczne (GMP,GHP,HACCP) oraz zasady zdrowego żywienia

Kwiecień 2 @ 09:00 - 14:00

Adresaci:
Zapraszamy osoby zainteresowane tematyką żywienia dzieci i młodzieży: dietetyków, doradców żywieniowych, opiekunów dzieci zajmujących się żywieniem dzieci zawodowo, intendentów, szefów/szefowych kuchni, kucharzy/kucharek, pomocy kuchennych, kierowników i dyrektorów placówek zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży.

Cel szkolenia:
Zapoznanie uczestników zajęć z wymogami prawa dotyczącymi higieny i sposobu żywienia dzieci i młodzieży, a także z wynikającymi z niego obowiązkami dla placówek oświatowych.

Program:
1.Przepisy dotyczące higieny żywienia.
2.Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, HACCP – wymogi systemów, niezbędna dokumentacja.
3.Elastyczność wobec systemu HACCP – Rozporządzenie 852/2004 z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych.
4.Żywienie dzieci w placówkach oświatowych – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach:
-Produkty zakazane przez Rozporządzanie z dnia 26 lipca 2016 roku do stosowania w placówkach oświatowych.
-Wymogi dla jadłospisu zgodnie z Rozporządzeniem.
-Normy żywienia.
-Średnia norma ważona.
-Ilości cukru, soli, które zgodnie z normami mogą znaleźć się w całodziennym jadłospisie, szkolnym, przedszkolnym.
5.Rozporządzenie 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności:
-Lista alergenów.
-Wartość kaloryczna potraw – czy trzeba podawać wartość kaloryczną potraw podawanych
w placówkach szkolnych i przedszkolnych – interpretacja Głównego Inspektora Sanitarnego.

Prowadząca:  mgr inż. Technologii żywności i żywienia człowieka, edukator żywieniowy, konsultant ds. HACCP i higieny żywienia.

 

Zgłoszenia można dokonywać poprzez stronę internetową (www.opole.frdl.pl), faksem bądź listownie dostarczając do nas wypełnioną KARTĘ ZGŁOSZENIA najpóźniej do 28 marca 2019 r.

Szkolenia realizujemy również w formie zamkniętej na terenie Instytucji lub we wskazanej lokalizacji.
Zapytania prosimy kierować na adres e-mail: biuro@opole.frdl.pl

Szczegóły

Data:
Kwiecień 2
Czas:
09:00 - 14:00
Wydarzenie Category:

Organizator

Opolskie Centrum Demokracji Lokalnej FRDL
Telefon:
(077) 454-48-29
Email:
szkolenia@opole.frdl.pl
Strona internetowa:
http://www.opole.frdl.pl

Miejsce

Opolskie Centrum Demokracji Lokalnej FRDL
ul. Krakowska 51,
Opole, 45-018
+ Google Map
Telefon:
77/ 453 68 25